poniedziałek, 8 lutego 2016

Słodkie whisky

Moja propozycja na podanie whisky, to połączenie jej razem z sokiem z cytryny, syropem cukrowym oraz wodą gazowaną. Jak dla mnie to fajne połączenie. Zapraszam dalej - może też się przekonacie.















SŁODKIE WHISKY 

Drink tak przygotowany, to propozycja, która powinna trafić szczególnie do kobiet. Mam nadzieje, że chociaż w tym przypadku zbliżą się trochę do tego wyrobu alkoholowego, ponieważ jest on słodki, delikatnie przełamany kwasowością cytryny. Całość nie zabija aromatu whisky - o to też chodziło. Przygotowanie jest banalnie proste...

Potrzeba:
- 30ml whisky,
- 15ml syropu cukrowego,
- 20ml soku z cytryny,
- cytryna,
- woda gazowana,
- lód,

Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki wrzucamy cytrynę, delikatnie ją ugniatamy. Później wrzucamy lód, wlewamy whisky, syrop cukrowy oraz sok z cytryny. Całość mieszamy łyżeczką. Ostatnim krokiem jest dolanie wody gazowanej oraz zamieszanie całości.



7 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, na pewno nie omieszkam wypróbować go podczas przyrządzania drinków na kolejną domówkę :). Podczas wieczornych spotkań z znajomymi często serwuję różne drinki na bazie whisky. Trunki podaję w niskich szklankach, które swego czasu zakupiłem na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki. Na ogół do whisky polecane są niskie oraz okrągłe szkła. Absolutnie nie powinno się serwować tego trunku w tradycyjnych szklankach, co uważane jest przez wielu za brak dobrego gustu :).

    OdpowiedzUsuń